Porcje: | 4 |
Czas przygotowania: | 30 minut |
Trudność: | łatwe |
Film na Instagramie
Składniki
Zapiekane figi:
- figi – 6 sztuk,
- sok z jednej świeżej pomarańczy,
- marmolada/dżem z czerwonych pomarańczy – 100 g,
- przyprawa do piernika – 1 czubata łyżeczka,
- cukier – 1 łyżka,
Chałka:
- chałka – 8 kromek chałki, każda po 2 cm grubości,
- jajko – 4 sztuki,
- cukier waniliowy – 2 saszetki,
Dodatkowo:
- serek śmietankowy (np. Almette) – 120 g,
- krem z octu balsamicznego (opcjonalnie) – kilka kropel na każdą kromkę,
- masło – 60 g,
Sposób przygotowania
- Zacznij od ustawienia piekarnika na 200 stopni, grzanie góra – dół bez termoobiegu. Odkrój szczyty fig i przekrój owoce na cztery części. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym (dobrze gdyby naczynie nie było zbyt wysokie, a owoce mogły swobodnie leżeć).
- W miseczce umieść marmoladę/dżem z czerwonych pomarańczy (jeśli takiego nie dostaniesz możesz śmiało użyć pomarańczowego; dobrze sprawdzą się też powidła śliwkowe). Wyciśnij sok z jednej pomarańczy i wlej do miseczki. Dodaj czubatą łyżeczkę przyprawy do piernika. Całość wymieszaj, aby składniki się połączyły. Wylej zawartość miseczki na figi. Posyp owoce po wierzchu jedną łyżką cukru. Piecz 20 minut.
- W miseczce umieść jajka i cukier waniliowy. Rozbełtaj do powstania jednolitej masy. Pod patelnią włącz nieco mniejszy niż średni ogień. Rozpuść na niej masło. Maczaj kromki chałki w jajku, a potem układaj je na patelni. Smaż z obydwu stron do zarumienienia.
- Posmaruj każdą kromkę serkiem śmietankowym. Na to ułóż po trzy cząstki figi i polej powstałym sosem. Możesz dodać kilka kropli kremu na bazie octu balsamicznego. Smacznego!
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Słodki deser z chałki i fig 🙂 Chałkę najpierw moczymy w jajku, podsmażamy na patelni z masełkiem, a następnie smarujemy ją serkiem śmietankowym. Na wszystko układamy zapiekane figi z piekarnika, polane wspaniałym sosem na bazie marmolady z czerwonych pomarańczy.