Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Gotowe zapiekane figi na chałce

Zapiekane figi na chałce

Opublikowano 18 października 202223 października 2022
Porcje:4
Czas przygotowania:30 minut
Trudność:łatwe

Film na Instagramie

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Loki Kipią (@loki.kipia)

Składniki

Zapiekane figi:

  • figi – 6 sztuk,
  • sok z jednej świeżej pomarańczy,
  • marmolada/dżem z czerwonych pomarańczy – 100 g,
  • przyprawa do piernika – 1 czubata łyżeczka,
  • cukier – 1 łyżka,

Chałka:

  • chałka – 8 kromek chałki, każda po 2 cm grubości,
  • jajko – 4 sztuki,
  • cukier waniliowy – 2 saszetki,

Dodatkowo:

  • serek śmietankowy (np. Almette) – 120 g,
  • krem z octu balsamicznego (opcjonalnie) – kilka kropel na każdą kromkę,
  • masło – 60 g,

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od ustawienia piekarnika na 200 stopni, grzanie góra – dół bez termoobiegu. Odkrój szczyty fig i przekrój owoce na cztery części. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym (dobrze gdyby naczynie nie było zbyt wysokie, a owoce mogły swobodnie leżeć).
  2. W miseczce umieść marmoladę/dżem z czerwonych pomarańczy (jeśli takiego nie dostaniesz możesz śmiało użyć pomarańczowego; dobrze sprawdzą się też powidła śliwkowe). Wyciśnij sok z jednej pomarańczy i wlej do miseczki. Dodaj czubatą łyżeczkę przyprawy do piernika. Całość wymieszaj, aby składniki się połączyły. Wylej zawartość miseczki na figi. Posyp owoce po wierzchu jedną łyżką cukru. Piecz 20 minut.
  3. W miseczce umieść jajka i cukier waniliowy. Rozbełtaj do powstania jednolitej masy. Pod patelnią włącz nieco mniejszy niż średni ogień. Rozpuść na niej masło. Maczaj kromki chałki w jajku, a potem układaj je na patelni. Smaż z obydwu stron do zarumienienia.
  4. Posmaruj każdą kromkę serkiem śmietankowym. Na to ułóż po trzy cząstki figi i polej powstałym sosem. Możesz dodać kilka kropli kremu na bazie octu balsamicznego. Smacznego!
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Deser, Do pół godziny, Łatwe

Składniki

chałka, dżem pomarańczowy, figa, jajko, serek śmietankowy, sok z pomarańczy

Opis przepisu

Słodki deser z chałki i fig 🙂 Chałkę najpierw moczymy w jajku, podsmażamy na patelni z masełkiem, a następnie smarujemy ją serkiem śmietankowym. Na wszystko układamy zapiekane figi z piekarnika, polane wspaniałym sosem na bazie marmolady z czerwonych pomarańczy.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress