Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Gotowy deser z zabaione

Chałka na zabaglione

Opublikowano 20 października 202223 października 2022
Porcje:4
Czas przygotowania:45 minut
Trudność:średnio-trudne

Film na YouTubie

Składniki

Sos maślano – truskawkowy:

  • wino różowe półwytrawne – 70 ml,
  • masło – 30 g,
  • dżem truskawkowy z wanilią – 40 g,

Krem limonkowy:

  • mascarpone – 60 g,
  • serek śmietankowy typu „Twój Smak” – 70 g,
  • cukier puder – 3 łyżeczki,
  • skórka z połowy limonki – 1,5 łyżeczki,
  • sok z limonki – 2,5 łyżeczki,

Zabaglione :

  • żółtka – 3 sztuki,
  • whisky – 30 ml,
  • cukier puder – 40 g,

Dodatkowo :

  • chałka – 1 grubsza kromka na porcję,
  • masło do obsmażenia kromek – 30 g,
  • truskawki świeże – 110 g,

Sposób przygotowania

  1. Pokrój truskawki w drobną kostkę i odstaw do lodówki.
  2. Sos maślano-truskawkowy: Do rondelka wlej wino. Na średnim ogniu redukuj płyn do momentu, aż zostaną około dwie łyżki stołowe. Wtedy zdejmij rondelek z ognia i dodawaj chłodne masło małymi partiami cały czas mieszając – wtłaczając. Gdy wtłoczysz całe masło, dodaj dżem truskawkowy, wymieszaj i przelej do naczynia.
  3. Krem limonkowy: Schłodzony serek mascarpone i serek śmietankowy włóż do naczynia. Dodaj cukier puder i skórkę startą z limonki oraz sok z limonki. Całość ubijaj, aż powstanie puszysty, ale zwarty, krem. Włóż do lodówki, żeby był schłodzony.
  4. Zabaglione: Będzie Ci potrzebna miska odporna na wysoką temperaturę. Oddziel białka od żółtek. Do zabaglione potrzebne będą tylko żółtka. Dodaj cukier puder i ubijaj na jasną puszystą masę. W garnku zagotuj wodę, a potem zmniejsz ogień tak, żeby woda już nie wrzała. Połóż miskę nad garnkiem w taki sposób, żeby spód miski nie dotykał wody. Ważne jest, żeby podczas ubijania kremu woda nie miała temperatury wrzenia. Ubijaj jajka z cukrem, aż masa zacznie gęstnieć. Wtedy dodaj whisky i ubijaj do momentu aż powstanie puszysty, ale gęsty, krem.
  5. Chałka: Na patelni rozgrzej masło. Połóż kromki chałki i smaż na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Potem odwróć kromki na drugą stronę i również podsmażaj na złoty kolor. Nie przejmuj się jeśli na patelni będzie mało tłuszczu. Chałka i tak się zezłoci.
  6. Podanie: Na talerzu rozlej trzy łyżki zabaglione. Chałkę posmaruj kremem limonkowym i ułóż na zabaglione. Na kromce rozłóż pokrojone truskawki. Polej owoce sosem maślano – truskawkowym – łyżką, bądź dwiema. Deser z zabaione jest gotowy 🙂
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Deser, Do godziny, Średnio-trudne

Składniki

chałka, dżem truskawkowy, mascarpone, serek śmietankowy, skórka z limonki, truskawki, whisky, wino

Opis przepisu

Pyszny deser ze świeżymi owocami – w naszym przypadku są to truskawki, ale mogą być również wiśnie, maliny, czy cokolwiek na co macie ochotę. Przysmażona na patelni kromka chałki, posmarowana wyśmienitym kremem limkonkowym (zrobionym na bazie serka śmietankowego i serka mascarpone), oraz polana sosem maślano-truskawkowym. A wszystko podane na typowym włoskim przysmaku – legendarnym zabaglione, zrobionym na bazie jajek i whisky.

2 komentarze do “Chałka na zabaglione”

  1. Pingback: Strawberry zabaglione french toast - recipe // Chałka na zabaglione - przepis - #Shorts - Foodche
  2. Pingback: Chałka na zabaglione - przepis - Foodche

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress