Porcje: | 4 |
Czas przygotowania: | 45 minut |
Trudność: | średnio-trudne |
Film na YouTubie
Składniki
Sos maślano – truskawkowy:
- wino różowe półwytrawne – 70 ml,
- masło – 30 g,
- dżem truskawkowy z wanilią – 40 g,
Krem limonkowy:
- mascarpone – 60 g,
- serek śmietankowy typu „Twój Smak” – 70 g,
- cukier puder – 3 łyżeczki,
- skórka z połowy limonki – 1,5 łyżeczki,
- sok z limonki – 2,5 łyżeczki,
Zabaglione :
- żółtka – 3 sztuki,
- whisky – 30 ml,
- cukier puder – 40 g,
Dodatkowo :
- chałka – 1 grubsza kromka na porcję,
- masło do obsmażenia kromek – 30 g,
- truskawki świeże – 110 g,
Sposób przygotowania
- Pokrój truskawki w drobną kostkę i odstaw do lodówki.
- Sos maślano-truskawkowy: Do rondelka wlej wino. Na średnim ogniu redukuj płyn do momentu, aż zostaną około dwie łyżki stołowe. Wtedy zdejmij rondelek z ognia i dodawaj chłodne masło małymi partiami cały czas mieszając – wtłaczając. Gdy wtłoczysz całe masło, dodaj dżem truskawkowy, wymieszaj i przelej do naczynia.
- Krem limonkowy: Schłodzony serek mascarpone i serek śmietankowy włóż do naczynia. Dodaj cukier puder i skórkę startą z limonki oraz sok z limonki. Całość ubijaj, aż powstanie puszysty, ale zwarty, krem. Włóż do lodówki, żeby był schłodzony.
- Zabaglione: Będzie Ci potrzebna miska odporna na wysoką temperaturę. Oddziel białka od żółtek. Do zabaglione potrzebne będą tylko żółtka. Dodaj cukier puder i ubijaj na jasną puszystą masę. W garnku zagotuj wodę, a potem zmniejsz ogień tak, żeby woda już nie wrzała. Połóż miskę nad garnkiem w taki sposób, żeby spód miski nie dotykał wody. Ważne jest, żeby podczas ubijania kremu woda nie miała temperatury wrzenia. Ubijaj jajka z cukrem, aż masa zacznie gęstnieć. Wtedy dodaj whisky i ubijaj do momentu aż powstanie puszysty, ale gęsty, krem.
- Chałka: Na patelni rozgrzej masło. Połóż kromki chałki i smaż na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Potem odwróć kromki na drugą stronę i również podsmażaj na złoty kolor. Nie przejmuj się jeśli na patelni będzie mało tłuszczu. Chałka i tak się zezłoci.
- Podanie: Na talerzu rozlej trzy łyżki zabaglione. Chałkę posmaruj kremem limonkowym i ułóż na zabaglione. Na kromce rozłóż pokrojone truskawki. Polej owoce sosem maślano – truskawkowym – łyżką, bądź dwiema. Deser z zabaione jest gotowy 🙂
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Pyszny deser ze świeżymi owocami – w naszym przypadku są to truskawki, ale mogą być również wiśnie, maliny, czy cokolwiek na co macie ochotę. Przysmażona na patelni kromka chałki, posmarowana wyśmienitym kremem limkonkowym (zrobionym na bazie serka śmietankowego i serka mascarpone), oraz polana sosem maślano-truskawkowym. A wszystko podane na typowym włoskim przysmaku – legendarnym zabaglione, zrobionym na bazie jajek i whisky.
2 komentarze do “Chałka na zabaglione”