Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Garnek z warzywami na bulion

Bulion warzywny

Opublikowano 24 września 202223 października 2022
Porcje:na ok. 2 l bulionu
Czas przygotowania:60 – 90 minut
Trudność:łatwe

Film na YouTube

Składniki

  • marchewka – 300 g,
  • cebula – 150 g,
  • seler korzeń – 150 g,
  • seler naciowy – 2 łodygi,
  • por – ½ sztuki,
  • pietruszka korzeń – 180 g,
  • czosnek – 3 ząbki,
  • pomidor – 1 sztuka,
  • liść laurowy – 2 sztuki,
  • pietruszka – pęczek,
  • ziele angielskie – 4 ziarna,
  • pieprz – 6 ziaren,
  • woda – 2 l,

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od obrania marchwi, korzenia selera, korzenia pietruszki, cebuli. Pora przekrój na pół i dokładnie opłucz go pod wodą. Umyj resztę potrzebnych warzyw. Zmiażdż ząbki czosnku w łupince. Pęczek pietruszki zwiąż sznurkiem.
  2. Pokrój na dość duże części marchewkę, korzeń selera, korzeń pietruszki, seler naciowy oraz cebulę. Por może zostać po prostu przekrojony na pół. Używamy tej jaśniejszej części.
  3. Włóż wszystkie składniki oprócz pęczka pietruszki do garnka. Zalej warzywa wodą i wstaw na średni ogień. Gdy całość się zagotuje zmniejsz ogień na mały, aby bulion tylko delikatnie pyrkał. Nie może się gotować. Przykryj garnek pokrywką. Po 40 minutach gotowania dołóż pęczek związanej pietruszki i dalej gotuj pod przykryciem. Gotuj całość jeszcze minimum przez 20 minut.
  4. Odcedź warzywa od płynu przez sitko i gotowe. Nasz bulion jest gotowy 🙂
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Do dwóch godzin, Łatwe

Składniki

korzeń pietruszki, korzeń selera, marchewka, pomidory, por, seler naciowy

Opis przepisu

W wielu przepisach wykorzystujemy bulion warzywny. Jasne, możecie pójść na skróty i użyć kostki bulionowej, ale może przekonam Was, żeby zrobić wywar samemu – zapewni to Waszym potrawom to dodatkowe „coś”. Wykorzystamy do tego marchewkę, cebulę, korzeń selera, seler naciowy, por, korzeń pietruszki, pomidor oraz kilka przypraw. Bulion można wykorzystać na milion sposobów: do zupy krem, risotto, sosu.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress