Porcje: | na ok. 2 l bulionu |
Czas przygotowania: | 60 – 90 minut |
Trudność: | łatwe |
Film na YouTube
Składniki
- marchewka – 300 g,
- cebula – 150 g,
- seler korzeń – 150 g,
- seler naciowy – 2 łodygi,
- por – ½ sztuki,
- pietruszka korzeń – 180 g,
- czosnek – 3 ząbki,
- pomidor – 1 sztuka,
- liść laurowy – 2 sztuki,
- pietruszka – pęczek,
- ziele angielskie – 4 ziarna,
- pieprz – 6 ziaren,
- woda – 2 l,
Sposób przygotowania
- Zacznij od obrania marchwi, korzenia selera, korzenia pietruszki, cebuli. Pora przekrój na pół i dokładnie opłucz go pod wodą. Umyj resztę potrzebnych warzyw. Zmiażdż ząbki czosnku w łupince. Pęczek pietruszki zwiąż sznurkiem.
- Pokrój na dość duże części marchewkę, korzeń selera, korzeń pietruszki, seler naciowy oraz cebulę. Por może zostać po prostu przekrojony na pół. Używamy tej jaśniejszej części.
- Włóż wszystkie składniki oprócz pęczka pietruszki do garnka. Zalej warzywa wodą i wstaw na średni ogień. Gdy całość się zagotuje zmniejsz ogień na mały, aby bulion tylko delikatnie pyrkał. Nie może się gotować. Przykryj garnek pokrywką. Po 40 minutach gotowania dołóż pęczek związanej pietruszki i dalej gotuj pod przykryciem. Gotuj całość jeszcze minimum przez 20 minut.
- Odcedź warzywa od płynu przez sitko i gotowe. Nasz bulion jest gotowy 🙂
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
W wielu przepisach wykorzystujemy bulion warzywny. Jasne, możecie pójść na skróty i użyć kostki bulionowej, ale może przekonam Was, żeby zrobić wywar samemu – zapewni to Waszym potrawom to dodatkowe „coś”. Wykorzystamy do tego marchewkę, cebulę, korzeń selera, seler naciowy, por, korzeń pietruszki, pomidor oraz kilka przypraw. Bulion można wykorzystać na milion sposobów: do zupy krem, risotto, sosu.