Porcje: | 7 |
Czas przygotowania: | 30 minut |
Trudność: | łatwe |
Film na YouTubie
Składniki
Krewetki, marynata:
- krewetki argentyńskie surowe, mrożone – 315 g,
- dżem morelowy – 30 g,
- oliwa z oliwek – 1 łyżka,
- chili suszone – ¼ łyżeczki,
- olej sezamowy – 1 łyżka,
- sos ostrygowy – 1 łyżeczka,
- sos rybny – 1 łyżka,
- czosnek granulowany – ½ łyżeczki,
- suszona natka pietruszki – ½ łyżeczki,
- sok z cytryny – 2 łyżki,
Reszta składników:
- bagietka – 7 kromek,
- pomidorki koktajlowe – 100 g,
- masło – 35 g,
- oliwa z oliwek – 1 łyżka,
- czosnek – 1 ząbek,
- pancerzyki – obrane z krewetek,
- whisky – 1 szot,
Sposób przygotowania
- Zaczynamy od obrania krewetek. Nie wyrzucamy pancerzyków, będą nam potrzebne! Krewetki oczyszczamy, a następnie robimy marynatę z wyżej wymienionych składników. Dodajemy krewetki i zostawiamy na czas przygotowania grzanek.
- Pieczywo nacieramy rozciętym na pół ząbkiem czosnku i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy 10 minut w 200 stopniach, grzanie góra – dół bez termoobiegu.
- Na patelni, na małym ogniu rozgrzewamy masło z oliwą. Wrzucamy pancerzyki. Przesmażamy je przez około 5 – 7 minut. Zdejmujemy je z patelni łyżką cedzakową tak, by zostawić jak najwięcej tłuszczu na patelni. Teraz zwiększamy ogień i na rozgrzaną patelnie wkładamy krewetki. Smażymy po około pół minuty – minutę na stronę. Wrzucamy drobno pokrojone pomidorki koktajlowe z czosnkiem. Dodajemy whisky, podpalamy i czekamy aż płomień zgaśnie. Wtedy mieszamy, wyłączamy ogień. Dodajemy pół łyżki masła i mieszamy.
- Krewetki z lekkim sosem rozkładamy na pieczywo i nasza bruschetta z krewetkami z lekkim sosem pomidorowym jest gotowa 🙂
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Ostro-słodkie smażone krewetki w marynacie z chili, sosu ostrygowego, sosu rybnego i dżemu morelowego podane na aromatycznych czosnkowych bagietkach. W przepisie znajdziecie niezawodny sposób na smażenie krewetek (słowo-klucz to pancerzyk ;))