Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Gotowa bruschetta z krewetkami.

Bruschetta z krewetkami

Opublikowano 2 stycznia 20237 stycznia 2023
Porcje:7
Czas przygotowania:30 minut
Trudność:łatwe

Film na YouTubie

Składniki

Krewetki, marynata:

  • krewetki argentyńskie surowe, mrożone – 315 g,
  • dżem morelowy – 30 g,
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka,
  • chili suszone – ¼ łyżeczki,
  • olej sezamowy – 1 łyżka,
  • sos ostrygowy – 1 łyżeczka,
  • sos rybny – 1 łyżka,
  • czosnek granulowany – ½ łyżeczki,
  • suszona natka pietruszki – ½ łyżeczki,
  • sok z cytryny – 2 łyżki,

Reszta składników:

  • bagietka – 7 kromek,
  • pomidorki koktajlowe – 100 g,
  • masło – 35 g,
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • pancerzyki – obrane z krewetek,
  • whisky – 1 szot,

Sposób przygotowania

  1. Zaczynamy od obrania krewetek. Nie wyrzucamy pancerzyków, będą nam potrzebne! Krewetki oczyszczamy, a następnie robimy marynatę z wyżej wymienionych składników. Dodajemy krewetki i zostawiamy na czas przygotowania grzanek.
  2. Pieczywo nacieramy rozciętym na pół ząbkiem czosnku i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy 10 minut w 200 stopniach, grzanie góra – dół bez termoobiegu.
  3. Na patelni, na małym ogniu rozgrzewamy masło z oliwą. Wrzucamy pancerzyki. Przesmażamy je przez około 5 – 7 minut. Zdejmujemy je z patelni łyżką cedzakową tak, by zostawić jak najwięcej tłuszczu na patelni. Teraz zwiększamy ogień i na rozgrzaną patelnie wkładamy krewetki. Smażymy po około pół minuty – minutę na stronę. Wrzucamy drobno pokrojone pomidorki koktajlowe z czosnkiem. Dodajemy whisky, podpalamy i czekamy aż płomień zgaśnie. Wtedy mieszamy, wyłączamy ogień. Dodajemy pół łyżki masła i mieszamy.
  4. Krewetki z lekkim sosem rozkładamy na pieczywo i nasza bruschetta z krewetkami z lekkim sosem pomidorowym jest gotowa 🙂
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Do pół godziny, Łatwe, Przystawki

Składniki

bagietka, chili, czosnek, dżem morelowy, krewetki, masło, olej sezamowy, pietruszka, pomidorki koktajlowe, sok z cytryny, sos ostrygowy, sos rybny, whisky

Opis przepisu

Ostro-słodkie smażone krewetki w marynacie z chili, sosu ostrygowego, sosu rybnego i dżemu morelowego podane na aromatycznych czosnkowych bagietkach. W przepisie znajdziecie niezawodny sposób na smażenie krewetek (słowo-klucz to pancerzyk ;))

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress