Porcje: | 10 |
Czas przygotowania: | 30 minut (+ 30 minut pieczenia) |
Trudność: | łatwe |
Składniki
Ciasto:
- fasola czerwona – 1 puszka (po odsączeniu 240 g),
- czekolada gorzka z dodatkiem pomarańczy – 190 g,
- masło – 150 g,
- cukier – 100 g,
- masło orzechowe – 100 g,
- jajka – 3 sztuki,
- mąka pszenna – 60 g,
- olej rzepakowy – 50 ml,
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka,
- sól – 1 łyżeczka,
Polewa:
- czekolada gorzka (np. z małymi kawałkami orzechów) – 125 g,
- olej rzepakowy – 1 łyżka,
- czerwona pomarańcza – 1 sztuka (kilka plasterków na wierzch)
Sposób przygotowania
- Roztop czekoladę w kąpieli wodnej razem z masłem oraz olejem. Podgrzewaj, mieszając od czasu do czasu. Ma powstać jednolita konsystencja.
- Odsącz fasolę i przepłucz pod zimną wodą.
- W misie umieść fasolę, jajka, cukier, sól oraz masło orzechowe. Zblenduj wszystko na jednolitą masę.
- Dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj za pomocą szpatułki.
- Dodaj rozpuszczoną wcześniej czekoladę (pamiętaj, aby była przestudzona).
- Wymieszaj szpatułką do połączenia składników.
- Przełóż ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (wymiary 30×20).
- Piecz od 30 do 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzanie góra – dół bez termoobiegu).
- Roztop czekoladę w kąpieli wodnej z łyżką oleju . Polej nią brownie.
- Ułóż na brownie plasterki czerwonej pomarańczy.
- Brownie z fasoli jest gotowe. Smacznego!
Kategorie i tagi składników
Kategorie
Składniki
Opis przepisu
Super czekoladowe brownie, którego ciasto przygotowywane jest z dodatkiem czerwonej fasoli! Zmartwionych uspokajam: fasoli nie czuć, za to jest dużo czekolady 🙂 Do tego polewa z dodatkiem czerwonej pomarańczy. Słodko-kwaśny deserek, który podbije Wasze serca 🙂