Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Gotowe brownie z fasoli.

Brownie z fasoli

Opublikowano 6 marca 20235 marca 2023
Porcje:10
Czas przygotowania:30 minut (+ 30 minut pieczenia)
Trudność:łatwe

Składniki

Ciasto:

  • fasola czerwona – 1 puszka (po odsączeniu 240 g),
  • czekolada gorzka z dodatkiem pomarańczy – 190 g,
  • masło – 150 g,
  • cukier – 100 g,
  • masło orzechowe – 100 g,
  • jajka – 3 sztuki,
  • mąka pszenna – 60 g,
  • olej rzepakowy – 50 ml,
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka,
  • sól – 1 łyżeczka,

Polewa:

  • czekolada gorzka (np. z małymi kawałkami orzechów) – 125 g,
  • olej rzepakowy – 1 łyżka,
  • czerwona pomarańcza – 1 sztuka (kilka plasterków na wierzch)

Sposób przygotowania

  1. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej razem z masłem oraz olejem. Podgrzewaj, mieszając od czasu do czasu. Ma powstać jednolita konsystencja.
  2. Odsącz fasolę i przepłucz pod zimną wodą.
  3. W misie umieść fasolę, jajka, cukier, sól oraz masło orzechowe. Zblenduj wszystko na jednolitą masę.
  4. Dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj za pomocą szpatułki.
  5. Dodaj rozpuszczoną wcześniej czekoladę (pamiętaj, aby była przestudzona).
  6. Wymieszaj szpatułką do połączenia składników.
  7. Przełóż ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (wymiary 30×20).
  8. Piecz od 30 do 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzanie góra – dół bez termoobiegu).
  9. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej z łyżką oleju . Polej nią brownie.
  10. Ułóż na brownie plasterki czerwonej pomarańczy.
  11. Brownie z fasoli jest gotowe. Smacznego!
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Deser, Do pół godziny, Łatwe

Składniki

cukier, czekolada, czerwona pomarańcza, fasola czerwona, jajko, mąka pszenna, masło, masło orzechowe, olej rzepakowy

Opis przepisu

Super czekoladowe brownie, którego ciasto przygotowywane jest z dodatkiem czerwonej fasoli! Zmartwionych uspokajam: fasoli nie czuć, za to jest dużo czekolady 🙂 Do tego polewa z dodatkiem czerwonej pomarańczy. Słodko-kwaśny deserek, który podbije Wasze serca 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress