Skip to content
Menu
Loki Kipią
  • Strona główna
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Kontakt
Loki Kipią

Znajdź przepis

  • wg kategorii
  • wg składników

Śledź nas

  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok

WYSZUKIWARKA

Gotowa beza pavlova z mango.

Beza Pavlova z mango

Opublikowano 11 lutego 202311 lutego 2023
Porcje:10
Czas przygotowania:60 minut (+2 godz. pieczenia)
Trudność:trudne

Film

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Loki Kipią (@loki.kipia)

Składniki

Beza (to w końcu beza Pavlova):

  • jajka – 6 białek,
  • cukier – 250 g,
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka,
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka,

Mango curd (więcej niż potrzeba na bezę, ale wykorzystujemy wszystkie jajka):

  • pulpa z mango – 120 g,
  • jajka – 6 żółtek,
  • cukier – 120 g,
  • masło – 60 g,
  • sok z cytryny – sok z połowy cytryny,

Krem mango:

  • pulpa z mango – 100 g,
  • śmietana 36% – 400 g,
  • mascarpone – 250 g,
  • cukier puder – 2 łyżki,
  • ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka,

Dodatkowo:

  • świeże maliny – 200 g,
  • świeże mango – 60 g,
  • miętka – kilka listków.

Sposób przygotowania

  1. Pamiętaj, że beza pavlova po przełożeniu kremem powinno być szybko podana. W lodówce beza traci chrupkość. Proponuję robić pavlovą wieczorem, żeby po upieczeniu/suszeniu została na całą noc w piekarniku.
  2. Zacznij od bezy. Ubija się ją dosyć długo, dodając cukier łyżka po łyżce. Najpierw ubij białka ze szczyptą soli na pianę, która nie będzie zbyt sztywna. Dodawaj po łyżce cukru, cały czas ubijając. Rozcieraj w palcach pianę – jeśli czuć w niej kryształki cukru, to trzeba ubijać dalej. Piana ma być lśniąca, gładka i bardzo sztywna. Na koniec dodaj skrobię i sok z cytryny, mieszając już szpatułką.
  3. Narysuj na papierze do pieczenia okrąg – będzie to ułatwienie, by uzyskać ładny kształt pavlowej. Zanim położysz papier do pieczenia (okręgiem w dół), zrób w rogach blaszki kleksy z piany. Pomoże to podczas suszenia – papier nie będzie fruwał i przyklejał się do białek. Rozłóż bezę na papierze. Uformuj ją tak, by w środku było delikatne zagłębienie. Na koniec przejedź delikatnie łyżką po bokach bezy. Piecz w 120 stopniach z termoobiegiem do 2 godzin. Jeśli beza w pierwszych minutach zacznie brązowieć, to znaczy, że masz zbyt wysoką temperaturę. Gdy będzie chrupka, wyłącz piekarnik. Uchyl lekko drzwiczki. Po 20 minutach zamknij piekarnik i zostaw tak bezę na całą noc.
  4. Jeśli chodzi o mango curd, to wyjdzie go więcej niż potrzebujesz do pavlowej, ale wykorzystujemy w ten sposób wszystkie żółtka. Nadmiar możesz wykorzystać np. do naleśników. W garnuszku umieść żółtka z cukrem i wymieszaj. Włącz bardzo mały ogień pod garnkiem. Po chwili możesz umieścić masło, pulpę z mango oraz sok z cytryny. Musisz bardzo często mieszać, aby żółtka się nie ścięły. Gdy masa zrobi się gęsta, zdejmij garnek z palnika i przełóż curd do naczynia. Przykryj folią spożywczą w kontakcie. Gdy ostygnie, włóż do lodówki.
  5. Składniki na krem powinny być schłodzone. W miseczce umieść śmietanę, mascarpone i cukier puder. Ubijaj do momentu, aż powstanie gęsty krem. Na koniec wlej pulpę z mango i ubijaj do połączenia składników. Schłódź w lodówce.
  6. Na środek bezy najpierw przełóż curd, a na to krem. Ułóż świeże maliny i pokrojone w drobną kostkę mango. Udekoruj miętą. Beza pavlova jest gotowa. Podawaj od razu po nałożeniu. Smacznego!
Kliknij tutaj, aby ściągnąć pdfa z przepisemPobierz

Kategorie i tagi składników

Kategorie

Deser, Do godziny, Trudne

Składniki

cukier, cukier puder, ekstrakt waniliowy, jajko, mąka ziemniaczana, maliny, mango, mascarpone, masło, mięta, śmietana, sok z cytryny

Opis przepisu

Znany w świecie torcik bezowy, w moim wydaniu z mango curd (na podobę lemon curd, z wykorzystaniem pulpy owocowej) oraz osobno kremem mango na bazie serka mascarpone i śmietany. Do tego świeże maliny i pokrojone w kostkę świeże mango. Film powinien dobrze wyjaśnić, jak przygotować taki deser 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze przepisy

  • Gotowe wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym. Wytrawne muffinki z łososiem i kremem chrzanowym
  • Gotowe ciasto z batatów. Ciasto z batatów
  • Gotowe ciasto dyniowe z masłem orzechowym Ciasto dyniowe z masłem orzechowym
  • Gotowy omlet dyniowy i przystrojona kanapka. Omlet dyniowy z serem śmietankowym na kromce
  • Gotowa tarta z jabłkami Tarta z jabłkami i solonym karmelem

Polityka prywatności | Prawa autorskie / Copyright

Przepisy kulinarne rondel

Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

©2023 Loki Kipią | Powered by SuperbThemes & WordPress